Heb jij interesse in het volgen van de XCORE® basisopleiding? Of heb je je ingeschreven, maar wil je alvast weten wat je te wachten staat? Lees dan het onderstaande blog, waarin je verteld wordt wat je tijdens de tweedaagse XCORE® basisopleiding kunt verwachten.

Do you fit the profile?

Jij overweegt om de XCORE® basisopleiding te gaan volgen, maar wellicht vraag je je af of je hier wel geschikt voor bent. Check het hier: 

 • Je vindt XCORE® een tof programma;
 • Je bent minimaal 18 jaar oud;
 • Jij gaat de XCORE® basisopleiding volgen via een official XCORE® certified club;
 • Jij hebt de basics van het lesgeven op muziek onder de knie;

 Heb je nog geen of weinig ervaring met het geven van groepslessen op muziek? Dan is het volgen van de XCORE® basisopleiding i.c.m. de House of Workouts Academy iets voor jou. Speciaal voor startende instructeurs!

Lees hier de ervaring van Annebelle, die is gaan starten met lesgeven dankzij de HOW Academy.

Sign up

Via de website www.houseofworkouts.com/nl/agenda meld jij of jouw leidinggevende jou aan voor de XCORE® basisopleiding. Er vindt bijna maandelijks een XCORE® basisopleiding plaats, op verschillende locaties in Nederland. De XCORE® basisopleiding heeft beperkt plek, indien deze vol zit kun je je niet meer aanmelden. Wees dus op tijd met inschrijven.

Binnen 2 werkdagen ontvang jij een bevestiging van je inschrijving en alvast wat praktische informatie. Ongeveer 1,5 week vooraf aan de eerste opleidingsdag ontvang jij nogmaals een mail met hierin de laatste informatie en een activatie link voor jouw account in de House of Workouts app. Je kunt vanaf dan alvast de release inzien en je hierop voorbereiden.

Tip: volg in de weken richting de basisopleiding alvast veel de XCORE® les. Zo wen je aan de bewegingen en muziek. Luister daarnaast alvast regelmatig de muziek van de release, welke terug te vinden is in de House of Workouts app.

XCORE® dag 1

Afhankelijk van de locatie start de opleiding aan het eind van de ochtend/begin van de middag, omdat de groepsleszaal dan vrij is van lessen. De eerste opleidingsdag duurt +/- 6 uur.  Tijdens dag 1 wordt o.a. aandacht besteed aan de volgende onderwerpen (niet in specifieke volgorde):

 • Masterclass XCORE®
 • XCORE®-Technieken
 • XCO®-trainer uitleg (de buis)
 • Lesopbouw & coaching XCORE®
 • Praktische zaken, zoals de HOW app, bijscholingskwartalen etc.

Je ontvangt tijdens deze dag jouw XCORE® manual, waarin uitleg van de theorie rondom XCORE® en de XCO®-trainer omschreven staan.

Aan het einde van de eerste opleidingsdag, krijg je 1 tot 2 examentracks toegewezen om voor te bereiden en te presenteren tijdens opleidingsdag 2. Je hebt een week de tijd om je hierop voor te bereiden.

XCORE® dag 2

De tweede dag is aangebroken, je hebt een week de tijd gehad om je voor te bereiden op jouw examentrack(s). Ook dag 2 duurt +/- 6 uur. Tijdens dag 2 ga je veel in de praktijk aan de slag, zorg dus dat je fit en uitgerust bent. De volgende onderwerpen staan op de agenda:

 • Het presenteren van jouw examentrack(s), 2 presentatierondes in totaal. Je hebt een eerste presentatieronde, waarop je feedback van de master trainer ontvangt. In jouw tweede en definitieve presentatieronde probeer je zoveel mogelijk deze feedback toe te passen.
 • XCORE® Theoriegedeelte (denk hierbij aan coaching, opties, corrigeren, contra-indicaties etc.).

Op dag 2 hoor jij nog niet direct of je bent geslaagd ja of nee. Zie hiervoor “En nu?”.

En nu?

Na dag 2 gaan de master trainer(s) jouw beoordeling uitschrijven. Je ontvangt dus niet enkel een uitslag “geslaagd ja of nee”, maar ook feedback en tips & tricks waarmee je aan de slag kunt gaan.

De master trainers versturen deze uitslag aan het hoofdkantoor van House of Workouts, waar alles verwerkt wordt. Vervolgens stuurt het hoofdkantoor jouw uitslag via de post naar de XCORE® club waar jij staat ingeschreven. Breng jouw leidinggevende hiervan op de hoogte, zodat de post in de gaten gehouden kan worden. Deze ontvang je binnen 4 tot 6 weken op de club.

De uitslag: wel geslaagd

Indien jij in één keer geslaagd ben voor je XCORE® basisopleiding: chapeau! 63% van de deelnemers behaald in één keer het examen.

Dit betekent dat jij jouw XCORE® certificaat hebt ontvangen en vanaf nu officieel XCORE® certified instructor bent. Om te zorgen dat jouw certificaat geldig blijft, wordt verwacht dat je minimaal 3 van de 4 kwartaalbijscholingen per jaar volgt.

De uitslag: (nog) niet geslaagd

Indien jij nog niet in één keer geslaagd bent voor de XCORE® basisopleiding: niet getreurd! Slechts 63% van de deelnemers behaald het certificaat in één keer. Je kunt nogmaals examen doen tijdens één van de bijscholingskwartalen. Het hoofdkantoor van House of Workouts zal contact met je opnemen om de precieze datum hiervan in te plannen in overleg met jou.

Ga aan de slag met je feedback en draai lekker veel XCORE® lessen mee. Alleen door dit veel te doen en hiermee te oefenen ga jij uiteindelijk wel jouw certificaat behalen.

XCORE® Skills

Het kan zijn dat jij als feedback hebt ontvangen dat techniek voor jou een verbeterpunt is, dit kan ook advies zijn indien je wel je XCORE® certificaat behaald hebt. Een mogelijkheid om je XCORE® techniek te verbeteren, is om de ééndaagse “XCORE® Skills” opleidingsdag te volgen.

Dit is een opleidingsdag waarbij de puntjes op i worden gezet, gericht op het uitvoeren van de XCORE® bewegingen (dus niet zozeer op het lesgeven zelf). Je doet deze dag geen examen, maar ontvangt wel een certificaat van deelname.

Het volgen van de XCORE® Skills opleidingsdag wordt aan iedereen aangeraden: of nu net begonnen bent met het geven van XCORE® of dit al jaren doet. Er zijn instructeurs die elk jaar standaard deze opleidingsdag volgen om zichzelf te blijven verbeteren en ontwikkelen.

Benieuwd naar de ervaring van een ervaren instructeur?

Lees hier het verhaal van instructeur Malou v/d Geest. Zij vertelt hier haar ervaring over de BRN® Skills dag, maar deze staat in lijn met de XCORE® Skills dag, alleen dan toegespitst op BRN® i.p.v. XCORE® technieken.

Ready for it?

Ben jij klaar om een XCORE® instructeur te worden? Check via de button de aankomende opleidingsdata en geef je snel op!