Je ziet ze vast wel bij jou in de straat: de vroege ochtendvogels die al voor 07.00 ’s ochtends hun workout er op hebben zitten. Het is om jaloers van te worden, maar is het ook echt beter? Lees hier wat het beste moment van de dag is om te sporten.

De meeste energie

Wist je dat jouw lichaam tussen 14:00 en 18:00 de meeste hormonen en testosteron aanmaakt (bron). Op dit moment van de dag heb jij dus de meeste energie! De middag zou dus zeker een heel goed moment zijn om te gaan sporten, maar helaas heeft niet iedereen de luxe om iedere dag precies op dat moment te gaan sporten.

Gelukkig, zijn er nog genoeg andere momenten op de dag waarop jij je sportmoment kan plannen. Ieder moment heeft zo zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat jij uitzoekt wat het beste voor jou werkt. Lees dus snel door of jij het beste in de ochtend, avond of juist in de middag kan gaan sporten.

Rise and shine

Yes rise and shine! Wist je dat in de ochtend sporten onwijs veel voordelen met zich meebrengt. Zo helpt sporten in de ochtend je met een energieke start van jouw dag. Daarnaast heb je nooit meer het excuus van dat je nog te moe bent om een sportsessie te doen. Je dag is immers net begonnen.

De ochtend is een goed moment om een lekker pittige workout uit te proberen zoals XCORE®, BRN® of LXR®. Dit zijn wat langere kracht workouts waarbij je hartslag flink omhoog gaat. Na het doen van deze workouts loop jij de rest van de dag rond zo trots als een pauw!

Nog een voordeel van sporten in de ochtend: in de ochtend verbrand je meer vetten. Dus is het je doel om wat af te vallen? Dan kan lichaamsbeweging in de ochtend het beste moment voor jou zijn.

‘S avonds sporten

Doe je ‘s avonds nog mee aan een actief lesje met harde muziek, veel springen en waar je veel energie van krijgt? Dan is de kans groot dat slapen daarna wat minder makkelijk gaat… Door je hoge hartslag komt je lichaam namelijk minder makkelijk in slaapstand.

Toch is in de avond sporten zeker wel mogelijk! Het kan je namelijk ook helpen om te ontspannen en je dag te vergeten.

In de avond zijn rustige activiteiten zoals yoga, pilates, zwemmen, fietsen of wandelen perfect. Let er dan wel op dat je met zwemmen of fietsen niet te fanatiek aan de slag gaat ;)

Hoewel iedere sport andere voordelen heeft voor je lichaam, werken deze sporten ook ontspannend. Daarom is het slim om dit s’ avonds te doen zodat je ontspannen je bed in stapt. Zo pak je een goede nachtrust!

Luister naar je lichaam

Echter is er geen goed antwoord. Om echt te weten wanneer het beste moment is om te sporten kan je het beste naar je lichaam luisteren. Wanneer voel jij je het meest energiek op de dag? Wanneer heb jij de meeste motivatie om te fitnessen? Probeer verschillende tijden te sporten en ontdek welke tijd het beste bij jou past door naar jouw lichaam te luisteren. Je kan jezelf de volgende vragen stellen voor en na een workout:

Laat ons weten in de comments wanneer jij het liefst sport!

Heb je geen tijd om naar de gym te gaan? Probeer dan 7 dagen gratis HOW@home. Doe altijd en overal Nederlandstalige workouts on demand van 7, 15, 20 of 45 minuten. Het is een net Netflix, maar inplaats van binge-watchen beweeg je en kom je dichter bij jouw doelen!