Eiwitten, eiwitten, eiwitten… Zodra je begint met sporten hoor je er iedereen over. Maar hoe zit het nou precies met die eiwitten in combinatie met sporten? Wij hebben het voor je uitgezocht! Lees hier waarom eiwitten onmisbaar zijn voor jouw progressie.

Wat zijn eiwitten?

Een eiwit is een voedingsstof die je nodig hebt. Net zoals vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. In de fitnesswereld worden eiwitten ook wel proteïne genoemd. Proteïne zijn nodig voor de onderhoud en opbouw van je spieren. Daarnaast zijn eiwitten de bouwstenen voor onze huid, organen en ook onze hormonen. Lees hier een uitgebreide uitleg over eiwitten.

Eiwitten in combinatie met sporten

Je leest het al: eiwitten zijn onwijs belangrijk. Maar wat maakt nou dat die proteïne nog belangrijker worden zodra je gaat sporten? Ik leg het je uit: tijdens het trainen krijgen jouw spieren een flinke opdonder. Ze worden uitgedaagd om groter en sterker te worden. Eiwitten zorgen ervoor dat jouw spieren herstellen van de trainingssessie én dat ze daadwerkelijk sterker worden. Neem je te weinig of geen eiwitten na het sporten dan kan dat ervoor zorgen dat jouw spieren zich langzaam afbreken tijdens het trainen. Dit komt doordat ze zich niet goed kunnen herstellen bij gebrek aan eiwitten.

Hoe krijg je eiwitten binnen?

Als je normaal en gevarieerd eet krijg je al eiwitten binnen. Eiwitten zitten namelijk in zuivelproducten, eieren, vlees, vis en peulvruchten. Wanneer je eiwitrijke producten eet of drinkt, breekt je spijsvertering de proteïne af en worden ze omgezet naar bouwstenen. De bouwstenen heten aminozuren. De aminozuren gebruikt je lichaam om weer nieuwe cellen aan te maken en dus je spieren op te bouwen.

Eiwitten nodig na een LXR workout van HOW
Heb je net een lekkere LXR® workout van ons gedaan van onze HOW@home app? Dan heb je natuurlijk extra proteïne nodig!

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Eiwitten zijn dus onmisbaar als sporter, maar nu rest natuurlijk nog de vraag: hoeveel heb jij er nodig? Uiteraard is het antwoord op deze vraag wisselend, maar wij hebben het gemiddelde voor je uitgezocht.

Wanneer je als recreatieve sporter zelf de maaltijden samenstelt en ervoor zorgt dat er voldoende proteïne inzit, dan hoef je geen extra supplementen in te nemen. Als je echt specifiek wil uitzoeken hoeveel eiwitten jij nodig hebt voor jouw trainingsintensiteit, dan raden wij het je aan om met een diëtiste of personal trainer hierover te spreken.

Wil je meer over eiwitten weten of heb je nog vragen? Laat dan een reactie onder deze blog achter.