Eiwitten, we hebben ze nodig voor het onderhouden en bouwen van onze spieren, organen en hormonen. Eiwitten zijn simpelweg nodig voor het functioneren van ons lichaam. Maar wat zijn ze? Dat lees je in dit blog!

Eiwitten als bouw- en voedingsstof

Eiwitten (ook wel proteïne genoemd) zijn voedingsstoffen net zoals vetten en koolhydraten. Deze voedingsstoffen leveren iets heel belangrijks aan ons op: namelijk, energie, oftewel; calorieën. Het is wel zo dat vetten en koolhydraten meer energie opleveren dan eiwitten. Proteïne kan je daarom beter zien als de bouwstenen van je spieren en je lichaam.

Je lichaam bestaat eigenlijk voor een heel groot deel uit eiwitten. Wist je dat een volwasse persoon ongeveer uit 12 kilo proteïne bestaat? bron

Eiwitten en aminozuren

De eiwitten waaruit je lichaam is gebouwd zijn anders van structuur dan de eiwitten in je voeding. Eiwitrijke voeding zoals vis, vlees, noten, eieren, peulvruchten en zuivel leveren eiwitten op. Tijdens het verteren van dit soort eten worden de eiwitten door behulp van onze maag en dunne darm afgebroken tot aminozuren.

Deze aminozuren worden dan door je lichaam opgebouwd tot bruikbare bouwstenen die je lichaam nodig heeft om bijvoorbeeld meer spieren aan te maken. Wat is ons lichaam toch slim! bron

Eiwitten voor meer spiermassa

Zijn alle eiwitten hetzelfde?

Je lichaam gebruikt dus aminozuren om eiwitten te maken voor de opbouw van je lichaam. Het is belangrijk om verschillende eiwitbronnen te eten, omdat je lichaam niet iedere aminozuur zelf kan maken (bron). De eiwit afkomstig uit eten kan wel 22 verschillende aminozuren hebben. De structuur van de diverse aminozuren verschilt. Dit zorgt er dus voor dat ieder eiwit weer uniek is!

Waarom moet ik proteïne eten?

Nadat je bijvoorbeeld een XCORE® workout of een van de 100+ Nederlandstalige online workouts hebt gedaan van HOW@home is het belangrijk om voldoende eiwitrijk voeding binnen te krijgen. Deze voedingsstof helpt je dus spiermassa op te bouwen en in stand te houden als je wilt afvallen!

Lees ook: Hoe krijg ik verschillende eiwitbronnen binnen?

Lees ook: Welke eiwitbronnen zijn er en hoe krijg ik eiwitten binnen? Hoe krijg ik verschillende eiwitbronnen binnen?


Wist jij wat eiwitten zijn? Laat het ons weten in de comments!