HOW Academy - I Did it!

“Wat kan je verwachten van de HOW Academy als je nog geen ervaring hebt met lesgeven? “

Aan het twijfelen of de HOW-Academy iets voor jou is? Ontdek hier of jij de geschikte kandidaat bent en wat je precies leert. Lees hieronder de ervaring van Annabelle.

Ik ben over de streep

Yes, ik ga het doen! Want waarom zou ik niet extra geld willen verdienen met trainen? Ik bedoel wees eerlijk: je verdient wat extra’s en je weet zeker dat je minimaal 2 keer per week in de sportschool te vinden bent. En nee.. met halve inzet trainen gaat niet, want alle ogen op jou gericht, dus je moet wel het goede voorbeeld geven en je uiterste best doen. Win-win als je het mij vraagt!

Oké leuk, ik wil dit doen! Maar wat nu? Ik heb helemaal geen ervaring met lesgeven. Sporten vind ik leuk en ik volg regelmatig groepslessen, maar daar blijft het ook bij. Dus wat is dan stap 1?

Voor mij was dit de 3-daagse House of Workouts Academy (+ nog 2 dagen basisopleiding), waar ik echt ontzettend veel geleerd heb! 

Even kort voorstellen, zodat je een beeld hebt van wie ik ben:

Even kort voorstellen, zodat je een beeld hebt van wie ik ben:

Mijn naam is Annebelle, ik ben 27 jaar oud en vind sporten leuk! What? Nee, ik heb ook niet altijd zin om van de bank af te komen, maar na een bezoek aan de sportschool ben ik altijd blij en voldaan. Vooral na het volgen van een groepsles, waarbij een instructeur en mededeelnemers voor extra motivatie zorgen, de muziek je door de les heen trekt en ik nooit hoef na te denken wat ik ga doen: love it!

Ik ben samenwonend met mijn vriend, werk 40-50 uur per week, wat door kantoor en autorijdend naar afspraken vaak zittend werk is. En guess what? Dit is op het hoofdkantoor van House of Workouts.

Ja makkelijk, denk je dan, jij werkt op het hoofdkantoor van House of Workouts! Nou nee, dit betekent juist dat ik me kwetsbaar moet opstellen tegenover mijn collega’s, onze “klanten” en mijn mede-cursisten. Die verwachten natuurlijk wel wat!

Where to start?

Oké, ik hoef me niet via de site aan te melden, maar normaliter meld je je via de site van House of Workouts aan. Je ontvangt binnen 2 werkdagen een bevestiging van jouw aanmelding en dan gaat het avontuur beginnen!

Tip: probeer alvast zoveel mogelijk groepslessen te volgen en kijk hoe de instructeurs voor de klas staan, wat zij zeggen en doen. Kijk daarnaast of je bij jouw club alvast kunt gaan schaduwen bij de instructeur, dit betekent dat je naast de instructeur op het podium gaat staan en meedoet, maar nog niet persé een track hoeft te presenteren.

Welk programma past bij mij?

Vooraf aan de HOW Academy moest ik helder hebben welke basisopleiding van welk programma ik zou gaan volgen. Voor mij was dit XCORE®, maar je kunt ook kiezen voor één van de andere programma’s van House of Workouts of andere groepslesprogramma’s, zolang je maar een pre-choreoprogramma gaat geven (een les met een vaste choreografie, zoals House of Workouts of Les Mills).

XCORE® vond ik altijd al een heel tof programma: lekkere beats, niet te ingewikkelde choreografie en mooie combi van het verbranden van kcal en het trainen van je (buik)spieren.

LXR®
XCORE®
BRN®

Dag 1  

Vooraf aan de eerste dag van de HOW-Academy was ik best gespannen: wat als er deelnemers zijn die allemaal veel beter zijn dan ik? Meer ervaring, fitter etc.? Gelukkig viel deze spanning grotendeels weg na de voorstelronde: iedereen is nieuw en vindt het spannend. De groep van totaal 15 deelnemers was onwijs gemengd: zowel mannen als vrouwen, tussen de 18 en 47 jaar! 

Heel inhoudelijk wil ik niet op de dag ingaan, want dit moet je zelf ervaren. Maar deze dag hebben we vooral inzicht gekregen in de opbouw van muziek (geloof me, je luistert hier nooit meer hetzelfde naar), de opbouw en voorbereiding van choreografie en bewustwording van verschillende type deelnemers tijdens je les en hoe mee om te gaan. Wat ik persoonlijk heel fijn vond: we sloten de dag af met een korte les, gegeven door de trainer. Elke HOW Academy deelnemer ging even “schaduwen”, wat betekent dat je op het podium naast de instructeur staat. Zo heb je het gevoel van op het podium staan al even gehad en is de drempel niet meer zo hoog.

De dag werd afgesloten en iedereen ontving tools mee naar huis om mee te gaan oefenen, elke deelnemer kreeg bijvoorbeeld één track toegewezen van zijn/haar programma naar keuze om voor te bereiden voor de House of Workouts Academy dag 2. Hier zit gewoonlijk 1 tot 2 weken tussen.

Dag 2

Deze dag hebben we geoefend met het presenteren van de track die je aan het einde van dag 1 toegewezen kreeg, zijn we verder ingegaan op de opbouw van muziek en pre-choreo programma’s, de opbouw tijdens je les etc. Daarnaast ging elke deelnemer zijn of haar track presenteren. Ik vond het zo ontzettend spannend om ineens met een microfoon op mijn track te presenteren (ook al mocht je kiezen om dit zonder microfoon te doen), maar ik voelde me zo trots nadat ik het gedaan had! Heerlijk om te kunnen oefenen met een groep deelnemers die precies weten hoe je je voelt. Tijdens dag 2 voelde ik me persoonlijk heel “veilig” tussen de groep deelnemers, waardoor het niet zo’n grote stap was om voor het eerst een track te presenteren.

Na een aantal tips en handvatten om de komende tijd mee te gaan oefenen sloten we de dag af. Op naar de basisopleiding! Deze vindt ergens tussen dag 2 en dag 5 van de HOW Academy plaats, welke ongeveer 8 tot 12 weken na elkaar ingepland zijn, zodat je voldoende tijd hebt om te oefenen en de basisopleiding van jouw programma naar keuze te volgen.

Basisopleiding

Hoe de basisopleiding XCORE® eruit ziet lees je hier. In de weken naar de basisopleiding toe, heb ik in ieder geval gezorgd dat ik wekelijks de XCORE® ging volgen bij verschillende instructeurs, ging schaduwen en elke week één track presenteerde.

HOW Academy dag 5

De dag is aangebroken: de laatste dag van de HOW-Academy. Super leuk om iedereen weer terug te zien, we zijn immers 12 weken geleden dit avontuur met elkaar begonnen.

Ik vond zelf dat tijdens deze dag alles op z’n plek viel. Tijdens de eerste dag wil je al alles geven en kunnen, maar dit is simpelweg gewoon nog niet mogelijk. Nu bepaalde aspecten “eigen” zijn geworden, hoef je over heel veel dingen niet meer na te denken en kan je veel relaxter op het podium staan. Hierdoor heb je tijd voor andere aspecten van het lesgeven, zoals de muziek op de juiste momenten zachter en harder zetten, van het podium afstappen en je deelnemers corrigeren en noem maar op! En hoe je dus die “X-FACTOR” tijdens je les creëert en net dat extra stukje persoonlijkheid hierin kan verwerken, dat leer je tijdens dag 5.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan praktische dingen: hoe nu verder? Hoe kom ik terecht bij een club, word ik freelancer of ga ik in loondienst? Bij House of Workouts staan we in contact met ruim 600 Nederlandse clubs, dus hiermee word je op weggeholpen.

Capetown here I come!

Ik heb ervoor gekozen om de extraatjes die ik verdien door het lesgeven, op een aparte rekening te laten storten, het is immers een extraatje die ik eerst niet had. Ik wil volgend jaar van deze inkomsten een extra reis naar Kaapstad maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om elke maand nieuwe sportoutfits van te kopen, want dit is erg verleidelijk als je lesgeeft… Ook leuk natuurlijk!

O ja, en nog een leuke bijkomstigheid: door al die sportschoolbezoekjes kan ik Kaapstad wellicht ook nog eens met rock-hard abs gaan bezoeken!

Dus even in het kort

Mij is door de afdeling marketing gevraagd een stuk van maximaal 300-500 woorden te schrijven, dat is niet gelukt, haha. Maar ik wilde graag een duidelijk verhaal neerzetten, omdat ik me heel goed kan voorstellen dat het lastig is je in te beelden wat je de HOW Academy moet verwachten.

In het kort: Ik ben ontzettend blij dat ik als voorbereiding op de XCORE®-basisopleiding de HOW Academy gevolgd heb. Het heeft echt een bijdrage geleverd aan het geheel, ik ging veel relaxter mijn basisopleiding van start omdat ik al geoefend had met presenteren en allemaal tips en handvatten had meegekregen. Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk om met een groep enthousiaste instructeurs in spé te gaan oefenen, ervaringen te delen en elkaar te zien groeien in het lesgeven. Het voelt erg veilig, omdat iedereen in hetzelfde schuitje zit, dus fouten maken is niet erg.

Ik ben nu inmiddels een paar maanden klaar met de HOW Academy en naast veel invallen geef sinds 2 maanden vast XCORE®-les op donderdagochtend voor 20 enthousiaste deelnemers. Daarnaast ga ik binnenkort ook nog vast op maandagavond de XCORE® geven!